Ontmossen van dak

Wilt u uw dakoppervlak een frisse uitstraling geven? Laat uw dak coaten! Met een dakcoating geeft u het oppervlak een stralende kleur en zorgt u ervoor dat vervuiling niet meer aan het oppervlak hecht. Zo ziet uw dak er de komende tien jaar stralend uit! Op zoek naar een dakwerker om een coating aan te brengen?

Start gratis offerteaanvraag.

Hierna ontvangt u tot 5 offertes van experts in de regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Op die manier bespaart u gemakkelijk tot wel 40% op de kostprijs.

Benieuwd waarom u uw dak zou moeten coaten? Op deze pagina vindt u de grootste voor- en nadelen. U vindt meer informatie over de prijs en leest over de werkwijze van dakwerkers.

Waarvoor dient een dakcoating?

Een dakcoating heeft twee belangrijke doelen. Allereerst beschermt het uw dak tegen vuil. Doordat dit niet meer aan het dakoppervlak kan hechten, is dakonderhoud in de toekomst een stuk gemakkelijker. Bovendien hoeft u niet bang te zijn voor beschadigingen en vochtproblemen door vervuiling.

Het andere doeleinde van een dakcoating heeft te maken met de uitstraling. Het dakoppervlak krijgt een nieuw en fris uiterlijk, waardoor uw huis er netjes en verzorgd uitziet.

Benieuwd naar de kosten van een dakcoating? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan .

Voordelen van dak coaten

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een dakcoating:

 • Een dak coaten zorgt voor een vernieuwde uitstraling.
 • Het geeft uw dakoppervlak een sprekende, frisse kleur.
 • Coaten voorkomt vervuiling zoals mossen en algen.
 • Het verlengt de levensduur van het dakoppervlak.

Nadelen van dak coaten

Natuurlijk zitten er ook een aantal mogelijk nadelen aan het coaten van uw dak. Dit zijn de grootste nadelen:

 • Het is geen permanente oplossing. Hoe lang de coating precies meegaat, hangt af van de situatie en de gebruikte coating. Sommige coatings blijven 15 tot wel 20 jaar goed terwijl andere coatings al na 7 tot 10 jaar aan vervanging toe zijn.
 • Het is geen oplossing voor beschadigingen. Kapotte dakpannen of nokvorsten zult u eerst moeten vervangen.
 • De coating hecht alleen op een schoon dak. Het moet het oppervlak dus eerst laten reinigen.

Vind de goedkoopste vakman in uw regio!

Vergelijk meerdere offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs!

Wat kost een dak coaten?

Voor een dakcoating alleen betaalt u een gemiddelde prijs van €10,- tot €20,- per m². Op een totaaloppervlak van 100 m² komt dit neer op een totaalprijs van €1.000,- tot €2.000,-. Dat is iets duurder dan impregneren, dat ongeveer €5,- per m² kost. Maar daar staat tegenover dat coaten uw dak een nieuwe, sprekende kleur geeft. Voor veel mensen heeft dit een grote meerwaarde!

Benieuwd naar de exacte prijs voor het coaten van je dak? Vraag dan gratis offertes aan .

Dak coaten prijs 2024

Werkzaamheden Gem. prijs per m² incl. btw* Totaalprijs*
Reinigen lichte vervuiling €5,- €500,-
Reinigen zware vervuiling €20,- €2.000,-
Dak coaten €10,- tot €20,- €1.000,- tot €2.000,-
Dak impregneren €5,- €500,-

Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per vakman kunnen verschillen. Vraag voor een exacte prijs gratis en vrijblijvend offertes aan..

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Er zijn verschillende factoren die de kosten van de coating beïnvloeden. Allereerst het daktype. In veel gevallen is een dakcoating op een plat dak goedkoper. Allereerst omdat het oppervlak vaak een stuk kleiner is, en ten tweede omdat het oppervlak een stuk toegankelijker is.

Daarnaast verschillen de arbeidskosten per vakman: elke werker bepaalt namelijk zijn eigen tarief. Hierdoor verschillen de kosten per gevelbedrijf.

Ook is het goed om te weten dat er heel veel verschillende soorten coatings zijn, die ook sterk in prijs en kwaliteit veranderen. Wilt u verzekerd zijn van de beste dakcoating, dan raden we aan een persoonlijk advies te vragen aan een vakman.

Specialist nodig om uw dak te coaten? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan .

De kosten worden onder andere beïnvloed door:

 • De arbeidskosten
 • Het daktype
 • Dakbedekking
 • Materiaalkosten
 • Eventuele voorrijkosten

Niet alle soorten coating zijn geschikt voor elke vorm van dakbedekking. Het is dan ook van groot belang voor de kwaliteit van de coating dat de juiste type coating wordt gebruikt.

Welke dakbedekking soorten zijn geschikt voor dak coaten?

Een coating is geschikt voor praktisch elk type dak. Welke coating gebruikt wordt hangt wel af van het daktype en het soort dakbedekking. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten dakbedekkingen die geschikt zijn voor een dakcoating.

Wilt u een vakman inhuren om uw dak te coaten? Vraag dan gratis offertes aan en bespaar zo tot 40%!

Dakpannen coaten

Dakpannen zijn heel erg geschikt om te coaten. Dakpannen verkleuren na verloop van tijd en krijgen een doffe, suffe uitstraling. Door een coating aan te brengen beschermt u het pannendak tegen vervuiling en beschadigingen, en krijgt u die diepe kleur weer terug. Het lijkt alsof u de dakpannen heeft vervangen, maar u bent een stuk voordeliger uit!

Leien dak coaten

Heeft u een leien dak, dan is coaten ook een mogelijkheid. Houd er wel rekening mee dat het dak alleen gecoat kan worden als het oppervlak ook gereinigd is. Heeft u een leien dak met asbest, dan is reinigen geen optie: hierbij bestaat het gevaar dat asbestvezels door de lucht gaan zweven. Coaten is bij asbestleien dus helaas ook geen mogelijkheid: in dat geval moet u de leien dus vervangen.

Overige

Toch zijn dakpannen en leien daken niet de enige geschikte oppervlakken voor een coating. Het is namelijk ook mogelijk om een plat dak te coaten. Door uw bitumen dak te coaten geeft u uw plat dak weer die diepe, donkere kleur waardoor uw huis er als nieuw uitziet.

Heeft u een rieten dak?

Ook dan is een dakcoating een optie! De vakman gebruikt in dat geval een nanocoating. Deze is biologisch afbreekbaar en beschermt het rieten dak tegen schimmels en andere problemen. Zo blijft het rieten dak langer schoon. Uiteraard gaat het hier om een kleurloze coating.

Deze dakoppervlakken zijn onder andere geschikt om te coaten:

 • Bitumen
 • EPDM
 • Golfplaten
 • Rieten dak

Werkwijze bij dak coaten

Zoals gezegd hecht de dakcoating alleen op een schoon oppervlak. Door uw dak te reinigen en te coaten, houdt u de kosten per vierkante meter zo laag mogelijk. De vakman biedt namelijk in veel gevallen een mooie kwantumkorting aan. Hieronder leest u hoe de vakman precies te werk gaat bij het aanbrengen van de dakcoating.

Zoekt u een vakman om een coating op uw dak aan te brengen? Vraag gratis offertes aan en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Reinigen dakbedekking

De eerste stap is het reinigen van de dakbedekking. Hoe hij hierbij te werk gaat hangt af van het type dakbedekking, maar in veel gevallen doet hij dit met een hogedrukspuit met vuilvrees. Deze vrees zorgt ervoor dat de straal in een draaiende beweging het oppervlak raakt. Hierdoor heeft het meer kracht maar komt het niet te hard aan. Vuil verdwijnt op deze manier snel.

Bij een pannendak werkt hij altijd van boven naar beneden. Zou hij dit andersom doen, dan is de kans groot dat de straal onder de dakpannen doorspuit.

Besparen op de kosten voor uw dakcoating?

Vergelijk gratis offertes en kies de vakman met het beste aanbod!

Aanbrengen dak coating

De volgende stap is het aanbrengen van de dakcoating. Dit gebeurt in veel gevallen ook met een spuit. Alle ramen en kozijnen worden afgeplakt, zodat deze niet gecoat worden. De vakman brengt eerst een desinfectant en grondverf aan. Dit zorgt voor de beste hechting en verwijdert de laatste overgebleven mossen en algen. Met de drukspuit brengt hij daarna een hele dunne laag coating aan op het oppervlak. Bij een plat dak gebruikt hij ook wel een borsten of roller om de coating aan te brengen.

Impregneren

Als alternatief voor coaten kunt u er ook voor kiezen om het dak te impregneren. Dit heeft veel van dezelfde voordelen: het is een beschermlaag waardoor uw dak niet vervuild raakt. Hierdoor ziet het dakoppervlak er de komende tien jaar netjes en verzorgd uit. Er is één verschil met coaten: impregneren heeft geen kleur. Wilt u dus de kleur van het dakoppervlak ook sprekender maken dan is coaten de beste optie.

Zelf dakcoating aanbrengen: doen of niet?

Vindt u klussen leuk en wilt u zelf een dakcoating aanbrengen? Dat is een optie. Het is het gemakkelijkst bij een plat dak, omdat dit oppervlak een stuk toegankelijker is. U heeft nodig: een coating, een drukspuit, afdekmateriaal (voor kozijnen en ramen) en een ladder of steiger. Ook raden we aan gebruik te maken van anti-val bescherming. Het werken op hoogte brengt namelijk altijd risico’s met zich mee.

Ziet u het niet zitten om zelf het dak op te klimmen? Een vakman beschikt over de juiste materialen om veilig het dak te coaten. Bovendien zijn de werkzaamheden dan een stuk sneller afgerond en bent u verzekerd van een resultaat dat zo lang mogelijk meegaat. Vraag gratis offertes aan en bespaar! .

Dak laten coaten? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u uw dak laten coaten door een vakman? Vind gemakkelijk een specialist bij u in de buurt. Zo weet u zeker dat uw dak snel en vakkundig gecoat is. Besparen op de kosten?

Start gratis offerteaanvraag.

Hierna ontvangt u meerdere prijsopgaven van experts in de buurt. Vergelijk op basis van prijs en aanbod, en kies zo de vakman met het beste aanbod. Zo bespaart u al snel tot wel 40% op uw dakcoating! De aanvraag is bovendien gratis en vrijblijvend. Dat betekent dat u nergens aan vastzit.