Het reinigen van de dakpannen is een oplossing wanneer uw dak niet meer mooi is. Er zijn twee voorname redenen om te beginnen met het schoonmaken van het pannendak. In de eerste plaats is er het zicht. Als de dakpannen een groene kleur hebben door aanslag van allerhande vuil (voornamelijk mossen en algen), oogt niet fraai. Maar er is meer! Door de aanslag van mossen en algen zal er water binnen sijpelen en zal er na verloop van tijd schade aangebracht worden aan uw dakconstructie. Waterinsijpeling in de woning is het gevolg daarvan. Het is dus van belang dat u de dakpannen op tijd laat reinigen. Het schoonmaken van dakpannen is een klus voor een ervaren dakreiniger. In ons bestand zitten vele firma’s die werkzaam zijn door heel Vlaanderen. Vraag vandaag nog geheel vrijblijvend meerdere offertes aan via ons contactformulier. Het aanvragen van offertes is gratis en kost u slechts 2 minuten tijd!
dakpannen reinigen

Wat voor soort vuil kan de dakpannen aantasten?

Er zijn helaas verschillende soorten vuil die uw dak kunnen aantasten. We sommen ze even kort op:

  • Mossen – kleine spore-plantjes die uitgroeien tot draadvormige aanslag. Het zijn levende organismen die weinig of geen zonlicht nodig hebben.
  • Algen – eveneens groene aanslag dat begint te groeien op uw ondergrond. Zij hebben geen wortels. Algen zorgen voor een groene aanslag op onder andere uw dak.
  • Groene aanslag – vinden hun oorsprong in gewone algen. Dus eigenlijk hetzelfde dan algen en mossen.
  • Korstmos – een combinatie van algen en schimmels. Ze komen veelvuldig voor op een dak. Ze vinden hun ontstaan voornamelijk door vocht. Korstmossen hebben eveneens geen wortel.
  • Roet – een zwarte aanslag die ontstaat door opwaaiende rookgassen.

Voor elke dakpan dezelfde reinigingstechniek?

Niet elke daktegel is uit hetzelfde materiaal gemaakt. We onderscheiden voornamelijk keramische, leien en betonnen pannen. Elke soort vraagt een eigen aanpak wanneer we de dakpannen willen laten reinigen. Uw dakreiniger zal voor het schoonmaken van een keramisch of betonnen dak meestal gebruik maken van een hogedrukreiniger. Ontmossen en reinigen van een leien dak behoeft dan weer een zachtere aanpak. Hiervoor zal uw vakman veeleer een lagedrukreiniger gebruiken. Een leien dakpan is namelijk poreuzer dan de keramische of betonnen versie.

Hoe gaat een dakreiniger te werk?

Wanneer u een gespecialiseerd dakreiniger aanstelt zal deze een stappenplan gebruiken om uw dak te reinigen en ontmossen. De prijzen die een vakman hanteert hangt af van dak tot dak. Het is daarom aan te raden om een offerteaanvraag te doen en zo tot drie offertes te ontvangen die u kan vergelijken. Het reinigen van uw dak laat u dus best over aan een vakman. Hij weet immers als geen ander welk reinigingsmiddel hij moet gebruiken. Om te beslissen welk reinigingsmiddel hij moet gebruiken zal de eerste stap de controle van de dakbedekking zijn. Voor het dak ontmossen en/of reinigen van de dakpannen zal meestal gebruik gemaakt worden van hogedruk. Hebt u een leien dakbedekking zal de druk verlaagd worden. Nadat de pannen gereinigd zijn zal er anti mos aangebracht worden, ook impregneren of coaten is een mogelijkheid.

dakpannen schoonmaken

Dakpannen schoonmaken, wat zijn de kosten?

Wat zijn nu de gangbare prijzen van het schoonmaken van uw daktegels? Meestal worden de prijzen berekend per vierkante meter. Moet er ook een coating aangebracht worden, zal de kostprijs iets hoger liggen. Gemiddeld kunnen we stellen dat de prijzen van enkel reinigen of schoonmaken van uw dakbedekking uit keramische, betonnen of leien pannen tussen de €9,- en €15,- per vierkante meter liggen. De prijs voor dak ontmossen ligt tussen de €10,- en €15,- per vierkante meter. Naast het reinigen van uw dakpannen moet er mogelijk ook een coating aangebracht worden. U mag in dat geval rekenen op een gemiddelde kostprijs tussen €25,- en €40,- per vierkante meter. Impregneren in plaats van coaten is dan weer iets goedkoper: gemiddelde prijs tussen de €5,- en €10,- per vierkante meter.

Soort dakreiniging Gemiddelde prijs per m²
Reinigen €5,- en €15,-
Ontmossen €10,- en €15,-
Coaten €25,- en €40,-
Impregneren €5,- en €10,-

Kan u zelf dakpannen schoonmaken voor hergebruik?

U kan zelf uw dakbedekking reinigen. Nochtans schuilt er een gevaar in bijvoorbeeld leien daktegels en ook met betonnen pannen moet u uitkijken. Er is namelijk een reëel gevaar dat er asbest is verwerkt in deze dakpannen. Als dat het geval is, mag u sinds 2009 de pannen niet afspuiten, maar moeten ze vervangen worden. Daarnaast moet u zelf uitmaken of u het risico wil nemen om uw dak schoon te maken. Het blijft immers een gevaarlijke klus. Waagt u er zich toch aan, volstaat het meestal om uw dakpannen te borstelen of met een hogedrukreiniger uw dakbedekking schoon te maken. Het is nochtans aan te raden om een expert aan te nemen. De vakman weet wat hij moet doen!

dakpannen impregneren

Impregneren of coaten?

Als het reinigen van uw dakbedekking gebeurd is zal er moeten beslist worden of de vakman moet coaten of impregneren. Er is een wezenlijk verschil tussen de twee. Bij het (goedkopere) coaten wordt er een coating op uw dakpannen aangebracht. Dit gebeurt meestal in twee lagen, onder hogedruk. U hebt de keuze uit een kleur te laten aanbrengen of een doorzichtige laag. Coaten wordt aangeraden voor daktegels die er na het reinigen nog mooi uitzien. Bij impregneren van uw dak zal er een vochtwerend middel aangebracht worden. Het grote verschil tussen coaten en impregneren is dat een coating zichtbaar blijft. Er wordt als het ware een filmlaag op uw dak gelegd. Impregneren zorgt ervoor dat het gebruikte middel helemaal in de dakpannen geïnfiltreerd wordt.

Tot 40% minder betalen voor dakreiniging? Vergelijk prijzen!

Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van offertes loont. U kunt zelfs tot wel 40% besparen op de kosten door de prijzen van verschillende dakreinigers naast elkaar neer te leggen. Via onze offerteservice kunt u gemakkelijk en snel tot wel 3 prijsvoorstellen ontvangen van firma's uit uw streek. Binnen 2 minuten geregeld!