Hoewel de traditionele keramische dakpannen veel worden gebruikt als dakbedekking, komen echter leien daken veelvuldig voor. Ook deze hebben hun regelmatig onderhoud nodig. De weersinvloeden zorgen er immers net zo goed voor dat uw dakleien afzien. Neem daarbij nog allerlei vuil dat door de lucht zweeft en op uw dak terecht komt. Om nog te zwijgen van mossen en algen die groeien op uw leien dak. Al deze weersinvloeden zorgen ervoor dat uw dakbedekking er vies en vuil gaat uitzien. De oorspronkelijke kleur verdwijnt. Resultaat: een onverzorgd uitziend dak! Bovendien worden mankementen zichtbaar na het reinigen van uw dakleien. Eventuele kapotte leien, of scheurtjes, kunnen op deze manier vervangen of hersteld worden. Doet u dat niet, kan u wel eens voor onaangename verassingen komen te staan. Reinigen heeft zijn voordelen!
leien dak reinigen

Leien dak ontmossen, wanneer is het nodig?

In het algemeen komen kunstleien voor en natuurleien. De ene soort is al wat beter bestand tegen dat vervelend mos dan de andere. Het is een gegeven dat bij kunstleien het mos zich begint te vormen na ongeveer 10 jaar. Natuurleien zijn iets langer bestand tegen mos: ongeveer 15 à 20 jaar. Daarnaast moet u rekening houden met het soort mos dat groeit op uw dak. Korstmossen zijn niet zo schadelijk. Er zijn echter nog andere soorten mossen, en die zijn wel schadelijk. Het grote gevaar schuilt hem er in dat die mossen ervoor zorgen dat uw conditie van uw leien dak begint te lijden, met alle nare gevolgen van dien.

Hoe wordt een leien dak gereinigd?

Hoe gaat het reinigen nu in zijn werk? In de eerste plaats zal uw dakreiniger vaststellen welke dakleien er als bedekking gebruikt zijn. Er bestaat immers verschil in het schoonmaken van kunstleien en natuurleien. Ook zal de dakreiniger kijken of er geen waterinsijpeling mogelijk is.

In eerste instantie gaat men een dak ontmossen. Afhankelijk van het soort lei en de graad van vervuiling kan men opteren om het schoonmaken uit te voeren met een reinigingsmiddel, dat de dakreiniger laat intrekken. Daarna zal onder druk uw dak afgespoten worden. De graad van de druk die gebruikt wordt, hangt ook hier af van het soort lei dat u op uw woning hebt. Wel zal er gelet worden dat het schoonmaken in een neerwaartse beweging gebeurt. Zo niet loopt u (logischerwijze) kans dat er water onder de leien komt, en dat willen we niet, toch? Een tussenstap die zeker niet mag vergeten worden is het zogenaamde desinfecteren. Met desinfecteren worden de laatste sporen gedood en zorgt ervoor dat het mos veel trager zal terugkomen.

Schuim

Er bestaat echter een andere manier om uw leien schoon te maken. In plaats van af te spuiten onder druk, kan gebruik gemaakt worden van een schuim. Deze manier van reinigen houdt veel minder risico in voor kwetsbare dakleien. De methode van schoonmaken met schuim is echter eerder bedoeld om preventief op te treden.

leien dak reinigen schuim

Daklei soorten

Tot slot geven we nog een aantal daklei soorten mee: We onderscheiden de traditionele gebakken keramische lei, lei uit eternit (is vezelcement en een producent van dit type dakbedekking), we hebben dan uiteraard de natuurlei. Ook betonnen leien bestaan en dan hebben we nog de bitumineuze leien shingels.

Leien dak met asbest: niet reinigen!

Hebt u nu een oudere woning, pakweg een woning gebouwd tussen 1988 en 1997, en u hebt als dakbedekking asbestleien, dan moet er in uw hoofd het bordje “gevaar!” opduiken. Deze asbestleien mogen immers niet gereinigd worden. Wanneer u deze zou gaan schoonmaken, komen er zeer kleine deeltjes asbestvezels in de lucht, en dat is bij wet verboden. Het is zelfs zo dat sinds 1997 het produceren van leien waar asbest in verwerkt is, verboden zijn. Zit u echter opgescheept met dit soort asbestleien, dan kan u deze best verwijderen en vervangen door een andere dakbedekking zoals dakpannen. Benieuwd hoe u een asbesthoudende dakleien kan herkennen? Lees het hier.

Gemiddelde prijs dakleien reinigen en ontmossen

Een leien dak laten schoonmaken heeft uiteraard zijn prijs. Het is sowieso in uw belang dat u een offerteaanvraag doet, om zo tot 3 offertes te krijgen, die u dan kan vergelijken. Door te vergelijken kan u tot 40% besparen op de prijs. Een service die gratis en vrijblijvend is. Desalniettemin geven we kort enkele richtprijzen waarop u zich kan baseren:

Soort dakreiniging Gemiddelde prijs per m²
Ontmossen €10,- en €15,-
Ontmossen, reinigen en coaten €25,- en €35,-
Laten kleuren(*) €27,- en €35,-
(*) – het laten laten kleuren van dakleien bestaat uit 3 lagen, een primer en 2 lagen verf.
dakleien reinigen

Wanneer kiezen voor impregneren of coating?

Na het ontmossen en schoonmaken van uw leien dak is de taak nog niet helemaal af. U kan kiezen uit uw dakbedekking te laten impregneren of coaten. Bij kunstleien is coaten aangewezen. De reden hiervoor is dat op kunstleien zich meestal de meer onschadelijke korstmossen nestelen. Zij hechten zich niet al te diep op uw ondergrond. Coaten wordt gewoonlijk aangebracht met een verfroller. Wil u uw dak echt waterafstotend maken, ga dan voor impregneren! Impregneren vindt zijn toepassing vooral op keramische leien. De oorspronkelijke kleur zal terug zichtbaar worden. Eén ding moet u in het achterhoofd houden. Eens uw dak geïmpregneerd is, is coaten niet meer mogelijk!

Tot 40% minder betalen voor dakreiniging? Vergelijk prijzen!

Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van offertes loont. U kunt zelfs tot wel 40% besparen op de kosten door de prijzen van verschillende dakreinigers naast elkaar neer te leggen. Via onze offerteservice kunt u gemakkelijk en snel tot wel 3 prijsvoorstellen ontvangen van firma's uit uw streek. Binnen 2 minuten geregeld!