Als u wil dat de gevel van uw woning er mooi bij staat, is een gevelreiniging zeker aangewezen. Maar het is niet alleen het uitzicht van uw gevel dat telt. Ook vermijdt je door een gevelreiniging dat ongewenst vocht binnen dringt door uw buitenmuur heen. Het is een karwei die best uitbesteed kan worden want niet elke gevel is gebouwd met hetzelfde materiaal. Uw vakman weet op welke manier uw gevelreiniging moet gebeuren. Bent u benieuwd wat de kosten zijn om de gevel te laten reinigen? Ontvang kosteloos en geheel vrijblijvend meerdere offertes van firma’s die werkzaam zijn in uw streek. Doe vandaag nog een offerteaanvraag door ons contactformulier goed en volledig in te vullen!
gevelreiniging

Gevelreinigingsmethoden

De ondergrond van een gevel kan uit veel verschillende materialen bestaan. Zo zijn de meeste gevels in Vlaanderen opgebouwd uit gevelstenen, maar zijn er natuurlijk ook nog gevels van stucwerk, crepi, geverfde gevels, hout, en vele andere soorten gevelbekleding. De ondergrond is erg bepalend voor de reinigingsmethode die de gevelreiniger gaat toepassen. Wanneer u zelf besluit om de gevel te gaan reinigen moet u goed weten wat u doet. U zult niet de eerste zijn die met een te hogedruk is gaan reinigen en zo de gevelsteen erg beschadigd heeft. We bespreken hierna welke methoden er bestaan om uw huis na reiniging van de buitenmuren er weer glansrijk te laten bijstaan.

gevel zandstralen

Zandstralen

Misschien de meest bekende manier is uw buitenmuur te laten zandstralen. Het hoort tot de groep van harde manier van reinigen. Er wordt gebruik gemaakt van zand of gritkorrels tegen de gevel te spuiten om zo zeer vuile muren zuiver te krijgen. Als u misschien last heeft van graffiti die uw buitenmuur besmeuren, is het zandstralen ook de manier van reinigen. Zandstralen is bovendien milieuvriendelijk.

gevel vochtstralen

Vochtstralen

Al naargelang het materiaal waaruit uw buitenmuur is opgetrokken kan er gekozen worden voor vochtstralen. In tegenstelling tot zandstralen kan u bijvoorbeeld graffiti ook laten verwijderen door vochtstralen. Het grote verschil tussen zandstralen en vochtstralen is dat er in dit geval ook water aan te pas komt. Het is dus een zachtere manier van schoonmaken. Bovendien is vochtstralen ook vriendelijker voor uw voegen.

gevel nevelstralen

Nevelstralen

Een andere manier van gevelreiniging is het nevelstralen. De ideale methode als u een woning hebt waarbij de buitenmuren een authentiek uitzicht moeten bewaren. Nevelstralen behoort ook tot de zachte groep van gevelreiniging. Bij nevelstralen wordt zoals vochtstralen ook gebruik gemaakt van zand en water, maar de druk waarbij de straal op uw gevel gemikt wordt, is lager.

gevel stoomreinigen

Stoomreinigen

Ook stoomreinigen is een zachte methode. Vriendelijk voor uw muur en voegen dus. Bij stoomreinigen wordt alleen water gebruikt. Dit water wordt onder hoge druk tegen uw gevel gespoten, bij een temperatuur boven de 100°C. Stoomreinigen is daardoor ook veruit de goedkoopste methode van schoonmaken. Let wel, het stoomreinigen is alleen van toepassing als uw buitenmuur niet al te vuil is.

Chemisch reinigen

Een laatste manier van gevelreiniging is het chemisch reinigen. Als uw gevel nu echt zeer hard verontreinigd is, kan de gevelreiniger kiezen voor chemisch reinigen. Het reinigingsmiddel wordt eerst aangebracht op uw muren. Door een chemische reactie lost het vuil op en uw gevel is weer mooi. Bij chemisch reinigen moet u wel rekening houden dat deze methode agressief is en niet geschikt voor elk soort gevel. Vraag raad aan uw gevelreiniger!

De muur beschermen na gevelreiniging

Als uw gevel er weer tiptop uitziet na het stralen, is de klus nog niet helemaal geklaard. Het is absoluut noodzakelijk dat uw muren beschermd worden tegen een volgende laag vuil. Dit gebeurt door impregneren (= hydrofoberen). Impregneren bestaat uit een waterafstotende laag aan te laten brengen op je gevel door het vernevelen van een impregneermiddel. De kans is immers groot dat na het stralen er kleine scheurtjes en gaten tevoorschijn komen, waardoor vocht de kans krijgt om in uw muren te infiltreren. Door het impregneren wordt er dus een ondoorzichtige laag aangebracht waardoor vocht veel minder kans krijgt om in uw woning te dringen, maar door het impregneren zullen ook mossen en algen minder kans krijgen. Uiteraard betekent dit ook dat – naast uw metselwerk – ook de voegen beschermd zijn. Heeft u een monumentale gevel? Dan is deze brochure interessant om door te nemen.

Gevelreiniging prijzen

Elke methode van gevelreiniging heeft zijn kostprijs. De prijzen variëren nogal al naargelang welke methode uw gevelreiniger moet toepassen. Globaal genomen kan men stellen dat de prijzen van een gevelreiniging voor een 35% aan reinigingsmiddel kosten en een 65% aan arbeidskosten. Hoe wordt de kostprijs van een gevelreiniging opgebouwd? Eerst en vooral het schoonmaken zelf. Voor zandstralen zal de gevelreiniger gemiddeld €10,- tot €20,- per vierkante meter vragen. Stoomcleanen kost u per vierkante meter gemiddeld €5,- tot €15,- en voor chemisch reinigen betaalt u gemiddeld €5,- tot €15,- per vierkante meter. Daarnaast moeten ook de voegen behandeld worden. U mag rekenen op een voegrenovatie van gemiddeld €10,- tot €15,- per vierkante meter. Het laten impregneren kost u uiteraard ook geld. Er worden prijzen gehanteerd van gemiddeld €6,50,- tot €15,- per vierkante meter. Omdat gevelreiniging specialistenwerk is kan u best een offerteaanvraag doen en op die manier tot 3 offertes krijgen van een gespecialiseerd bedrijf in uw regio. U kan deze offertes vergelijken en tot 40% besparen op de kosten.

Soort gevelreiniging Werkzaamheden (totaaloppervlak gevel: 50 m2) Richtprijzen
Stoomreinigen Laten reinigen van licht vervuilde gevels €250,- en €750,-
Zandstralen Reinigen van zwaar vervuilde muur met graffiti €500,- en €1.000,-
Voegwerk Renovatie van de gevelmuren en voegen €500,- en €750,-
Impregneren Hydrofoberen van de muren €325,- en €750,-
Reinigen en voegwerk Licht vervuilde gevel en voegrenovatie €750,- en €1.500,-
Reinigen, voegwerk en impreneren Gevelreiniging, voegen en hydrofoberen van een zwaar vervuilde gevel €1.325,- en €2.500,-
gevelreiniging prijzen

Gevaren van zelf de gevel reinigen

Omdat de kans groot is dat u zelf niet weet welke methode van reinigen er moet toegepast worden, kan u deze taak best uitbesteden. Als u de verkeerde reinigingsmethode gebruikt is de kans immers groot dat uw gevel nog meer vocht gaat opnemen dan voor het schoonmaken. Bovendien moet u rekening houden dat bij het uitbesteden van gevelreiniging alles in de prijs vervat is. Dit betekent: werkuren én materiaal. Als u zelf gaat reinigen moet er materiaal gehuurd worden. Het gevolg daarvan is dat de kans bestaat dat u op het einde van de rit meer geld kwijt bent dan wanneer een gespecialiseerd bedrijf deze taak op zich neemt. Tot slot moet u er rekening mee houden dat er plaatsen zijn waar u moeilijk bij kan.