Ontmossen van dak
Groeien er mossen op uw dak? Laat uw dak dan ontmossen door een vakman! Hiermee voorkomt u beschadigingen aan de dakbedekking en verkleint u de kans op lekkages. Een bijkomend voordeel is dat uw dakoppervlak er netjes en als nieuw uitziet! Op zoek naar een vakman in de regio?

Start gratis offerteaanvraag.

Hierna ontvangt u meerdere offertes van experts in uw regio. Vergelijk op basis van prijs en aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kostprijs.

Op deze pagina leest u over het ontmossen van daken: want waarom moet dit eigenlijk en wat zijn de voordelen hiervan? U leest precies hoe een vakman te werk gaat én krijgt handige tips voor als u zelf uw dak wilt ontmossen.

gevelwerker Antwerpen

Waarom een dak ontmossen?

Mossen die op uw dak groeien, vergroten de kans op onkruid en andere wildgroei. Deze wortelen in uw dakpannen, met kleine beschadigingen als gevolg. Het is dus belangrijk om uw dak zo snel mogelijk te ontmossen!

Dit zijn de drie grootste voordelen van ontmossen:

Benieuwd naar de kosten voor het ontmossen van uw dak? Vraag gratis offertes aan!

Schade door vorst vermijden

Als er mos groeit, dan is de kans groot dat ook onkruid op uw dak gaat groeien. Als dit groeit, dan groeien de wortels in uw dakbedekking. De schade lijkt klein, maar de kleine scheurtjes nemen toch regenwater op. Dit merkt u vooral in de winter: bij vorst vriezen uw dakpannen kapot! Met vervelende lekkages als gevolg. Door daken te ontmossen worden dergelijke problemen voorkomen.

Besparen op de kosten voor het ontmossen van uw dak?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40%

Kans op lekkages verminderen

Het vermindert de kans op lekkages. Mosgroei tast uw dakbedekking aan. Het gevolg is dat regenwater naar binnen kan lekken. Dit kan de dakconstructie zelfs onherstelbaar aantasten! Als u er niet op tijd bij bent, dan ontstaat er houtrot. De enige oplossing is in dat geval het vervangen van de dakconstructie. Door uw dak op tijd te ontmossen verkleint u de kans op deze vervelende daklekkages!

Schoon dak

Een dak aangetast door mos ziet er slordig en verouderd uit. Dit hoeft voor u geen probleem te zijn, maar het is wel één van de eerste dingen die visite of zelfs potentiële kopers zien. Laat uw dak ontmossen voor een schone en nieuwe uitstraling. Hiermee verhoogt u zelfs de waarde van uw huis en is het makkelijker een potentiële koper of huurder te vinden!

gevelrenovatie Antwerpen

Wat kost het ontmossen van een dak?

Voor het ontmossen van daken ligt de prijs rond de €5,- tot €15,- per m². Bij een dakoppervlak van 100 m² komt dit neer op een prijs van gemiddeld €500,- tot €1.500,-. Veel mensen kiezen ervoor om dit te combineren met een coating: dit geeft uw dak een frisse kleur en zorgt ervoor dat mosgroei de komende jaren niet meer terugkeert. Hiervoor betaalt u ongeveer €30,- tot €45,- per m². De totaalprijs ligt in dat geval rond de €3.000,- tot €4.500,-.

De kosten van dakontmossing zijn afhankelijk van verschillende factoren. Dat houdt in dat de prijs per situatie verschilt: de prijs die u betaalt voor het ontmossen van uw dak kan daarom een stuk lager zijn dan de prijs die uw buren betalen.

Hieronder leest u welke factoren de prijs beïnvloeden. Wilt u ook een vakman inhuren? Vraag dan gratis offertes aan voor een precieze prijsindicatie!

Ontmossen van daken: prijs 2024

Werkzaamheden Gem. prijs incl. btw (100 m²)* Gem. prijs per m²*
Ontmossen €500,- tot €1.500,- €5,- tot €15,-
Ontmossen en coaten €3.000,- tot €4.500,- €30,- tot €45,-
Impregneren €500,- tot €1.000,- €5,- tot €15,-

* Let op: dit zijn gemiddelde prijzen die per vakman kunnen verschillen. Vraag voor een exacte prijs gratis en vrijblijvend offertes aan..

gevel impregneren Antwerpen

Plat of hellend dak

Tussen het ontmossen van een plat of een hellend dak zit veel verschil. Over het algemeen is het ontmossen van platte daken een stuk goedkoper: dat komt vooral doordat het dakoppervlak gemakkelijker te bereiken is. Bovendien is er in veel gevallen geen steiger nodig, wat weer op de materiaalkosten bespaart!

Soort dakbedekking

Ook het type dakbedekking speelt een grote rol. Zo is een leien dak ontmossen een stuk goedkoper dan een rieten dak ontmossen. Bij riet moet er namelijk zorgvuldig omgegaan worden, om de rest van het riet zoveel mogelijk te behouden en niet te beschadigen. Dat is ook de reden waarom riet ontmossen meer tijd in beslag neemt: hierdoor nemen ook de arbeidskosten toe.

Vind snel en gemakkelijk de goedkoopste vakman in uw regio!

Vergelijk offertes en kies zo de vakman met de beste prijs: u bespaart tot 40%!

Een dak ontmossen: hoe werkt dat?

Hoe gaat de expert te werk bij het ontmossen van een dak? Meestal bestaan de werkzaamheden uit twee belangrijke stappen: reinigen en coaten of impregneren. Vaak vindt er voor het ontmossen nog een inspectie plaats. Hierbij kijkt de vakman in welke staat het dak verkeert en welke reinigingstechniek de beste keuze is.

Hieronder leest u hoe de vakman te werk gaat bij het ontmossen van daken. Ook uw dak laten schoonmaken? Vraag dan gratis offertes aan!

Dak reinigen

Na een korte inspectie volgt de dakreiniging. In het geval van milde vervuiling, zoals mossen en algen, is reinigen onder hoge druk de beste optie. De vakman gebruikt hierbij een hogedrukspuit met een speciale vuilvrees. Deze roteert, waardoor het water meer kracht heeft: zo zijn de mossen in een mum van tijd verwijderd.

Het is bij het ontmossen van het dak belangrijk om van boven naar beneden te werken: anders loopt het water bij de dakpannen naar binnen.

Coating aanbrengen

U kunt ervoor kiezen om daarna een coating aan te brengen. Dit is een extra beschermlaag die ervoor zorgt dat vervuiling zoals mossen in de toekomst niet snel terugkeren. Uniek aan een coating is dat deze een kleurtje heeft. Hierdoor krijgt uw dak dus echt een fris en nieuw uiterlijk die weer jarenlang meegaat. Een dak coaten is iets duurder dan impregneren.

Impregneren

Ook bij het impregneren brengt de vakman een beschermlaag aan. Dit maakt het dakonderhoud de komende tien jaar een stuk simpeler en sneller. Impregneer is, in tegenstelling tot een coating, kleurloos. Dat betekent dus dat er qua uitstraling niets verandert aan uw dak. Zo weet u zeker dat u geen vergunning nodig hebt!

gevel impregneren Antwerpen

Ontmossen van een dak met asbest

Kan ik mijn leien dak met asbest ontmossen? Een asbestdak is niet direct gevaarlijk voor de omgeving, omdat de asbestvezels vast zitten in het dak. Maar op het moment dat u een reiniging uit zou voeren, bestaat er het risico dat vezels loslaten en door de lucht gaan zweven: dan vormt uw asbestdak dus wel een gevaar voor de gemeenschap.

Een dak met asbest mag u dus nooit reinigen of ontmossen!

Een alternatief is het aanbrengen van een anti-mosbescherming of coating, hiermee blijft uw dak intact en laten de asbestvezels niet los.

Vind snel de perfecte vakman voor uw klus!

Vraag offertes aan bij tot wel vijf specialisten bij u uit de buurt.

Dak ontmossen met bleekwater

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om het dak te ontmossen met bleekwater. Mos reageert niet goed op bleekwater, waardoor het een eenvoudige methode lijkt. Wel is het belangrijk om te onthouden dat deze methode heel slecht voor het milieu is. Bovendien zorgt het bleekwater voor een laagje zout op uw dakoppervlak, wat juist alleen maar meer vocht aantrekt.

Daar komt nog bij dat het bleekwater via de dakgoot gemakkelijk bij je gazon of zelfs je planten terechtkomt. Als dit het geval is dan verkleuren uw planten.

Waarom moet u uw dak niet ontmossen met bleekwater:

  • Het zorgt voor een laagje zout en trekt meer vocht aan.
  • Bleekwater verkleurt uw planten en gazon.
  • Het maakt de dakpannen poreus.
  • Bleek tast de afvoerbuizen aan.

Zelf uw dak ontmossen of laten doen?

Zijn er doe-het-zelf producten die u kan inzetten bij het ontmossen van daken? Zoals u hierboven leest is bleekwater niet geschikt. In veel gevallen is het redelijk eenvoudig om mos te verwijderen met alleen water. Spuit dan onder hoge druk, van boven naar beneden, uw dak helemaal schoon.

Maar let op: het werken op hoogte brengt altijd risico’s met zich mee! Vakmannen beschikken over de juiste anti-val bescherming, waardoor ze uw dak veilig en zonder gevaar kunnen reinigen. Ziet u het niet zitten om zelf omhoog te klimmen of heeft u niet de juiste spullen? Twijfel dan niet om gratis offertes aan te vragen!

gevel impregneren Antwerpen

Dak ontmossen? Gratis offertes vergelijken!

Het dak ontmossen laat u best doen door een erkend vakman: zo weet u zeker dat uw dak professioneel gereinigd wordt zonder dat er schade ontstaat aan de rest van het dak. Op zoek naar een vakman in uw regio?

Start gratis offerteaanvraag.

Na de aanvraag ontvangt u meerdere prijsopgaven van vakmannen in de buurt. Vergelijk de prijzen en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. Zo laat u mos verwijderen van uw dak tegen de scherpste prijs! De offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend: u zit dus nergens aan vast!