Gevelbepleistering aanbrengen op uw gevel is een relatief goedkope manier om uw woning een mooi, egaal afgewerkt uitzicht te geven. Uw gevel bepleisteren kan met verschillende soorten pleister. Hieronder worden de vele voordelen, de soorten bepleistering, de manier waarop dit gebeurd en de kosten besproken. U kan hier veel nuttige informatie uithalen als u zich aan het orienteren bent voor deze gevelwerken. Wij zijn een netwerk van gevelwerkers werkzaam in heel Vlaanderen. Via onze offertedienst kan u geheel vrijblijvend en gratis een offerteaanvraag doen en daarmee meerdere gevelwerkers uit uw streek vergelijken. Hiermee kunt u veel geld besparen op de kosten van de gevelbepleistering!
gevelbepleistering

Voordelen van een gevel bepleisteren

Laat het duidelijk zijn, gevelbepleistering ofwel crepi is een relatief goedkope manier om uw gevel er goed te laten uitzien. Een gevel laten bepleisteren door een bezetter is ook een uitstekende werkwijze om beschadigde gevels te renoveren. Een ander voordeel is dat u van de gelegenheid gebruik kunt maken om is één ruk isolatie aan te laten brengen langs de buitenzijde. U hoeft daardoor niets aan uw binnenkant te verbouwen of veranderen. Bovendien heeft dit een gunstige invloed op uw EPC-waarde. En er zijn nog voordelen. Bepleisteren zorgt voor een vochtwerende laag en tot slot geeft het de gevels van uw woning een mooi egaal uitzicht. Dit alles in overweging genomen, maakt het duidelijk dat gevelbepleistering loont, niet?

Soorten gevelbepleistering

Net zoals met vele dingen, zijn er verschillende soorten crepi, of pleister. De meest voorkomende zijn de kunstharspleister en de minerale sierpleister. We zetten het even op een rijtje.

Kunstharspleister

Een buitenmuur bepleisteren met kunstharspleister heeft zowel zijn voor- als nadelen. Het grote voordeel is dat deze soort elastischer is dan minerale sierpleister. Dit komt omdat de soort samen gesteld is met een bindmiddel van kunsthars of siliconen. Bovendien is kunstharspleister daardoor minder gevoelig voor scheurtjes. Het nadeel is – doordat het wordt aangebracht met een dunne laag – dat het minder geschikt is om oneffenheden in uw buitenmuur te verstoppen.

Minerale sierpleister

Een andere grote speler op de markt is de minerale sierpleister. Het grote verschil met kunstharspleister? Het bindmiddel! Bij minerale sierpleister bestaat het bindmiddel uit ecologische producten zoals daar zijn: cement, zand, water, vulstoffen en kleurmiddelen. Het maakt van deze pleister een product dat waterkerend is. Het leent zich uitstekend om oneffenheden te verbergen. Nadeel is dan weer, dat minerale sierpleister vlugger vuil wordt. Er zullen ook vlugger algen en mos vastzetten op uw buitenmuren.

gevel bepleisteren

Een gevel bepleisteren: hoe gaat het in zijn werk?

Hoe gaat een bezetter nu aan het werk wanneer hij uw gevels gaat bepleisteren? We hebben natuurlijk de voorbereidende werken zoals een stelling zetten en, om het een beetje netjes te houden, het voetpad en dergelijke afdekken. Vervolgens worden er hoekprofielen aangebracht om een mooie afwerking te bekomen. De crepi of pleister wordt niet aangebracht op uw blote buitenmuur. Er wordt immers eerst een wapeningsnet geplaatst. Dit dient om oneffenheden weg te werken. Wanneer het nodig is (grotere barsten of scheuren) zal er een wapeningsnet aangebracht worden in meerder lagen. Dan pas komt het eigenlijke bepleisteren.

Pleister aanbrengen

Uw bezetter zal, bij gebruik van een pleister op basis van siliconen, 3 lagen aanbrengen. Eerst komt de basislaag, daarna een hechtingslaag om tot slot af te werken met de gekozen kunstharspleister. Werkt uw bezetter met minerale sierpleister, dan gebeurt het bezetten in één laag die 12 tot 15mm dik is.

Het mag duidelijk zijn dat een gevel bepleisteren geen werkje is dat even vlug kan afgehaspeld worden. Het is daarom raadzaam om een professionele bezetter aan te stellen. Doe een offerteaanvraag en u krijgt tot drie offertes die u kan vergelijken. Door deze offertes te vergelijken kan u tot 40 % besparen op de kosten.

Gevelpleister afwerken

Na het bepleisteren zit de taak er nog niet helemaal op. Er dient nog afgewerkt te worden! Eén van de zaken zijn bijvoorbeeld de korrelgrootte. U hebt de mogelijkheid om te werken met verschillende korrelgroottes. Fijne korrel zorgt voor een egaal uitzicht. Wanneer u uw gevels laat bepleisteren met minerale sierpleister is het zelfs mogelijk om een bepaalde structuur te laten aanbrengen. De reden waarom minerale sierpleister ook wel eens krabpleister wordt genoemd. Een andere manier van afwerken is het kleuren van uw buitenmuren. Standaard is gevelpleister wit. En niet iedereen vindt dat even mooi. Wel, u hebt ruime keuze om uw gevel een kleurtje te geven.

crepi met isolatie

Crepi combineren met isolatie

Waarom zou u niet ineens profiteren van de mogelijkheid om bij het bepleisteren ineens isolatie te (laten) aanbrengen? De isolatie, meestal bestaande uit isolatieplaten, worden aangebracht vooraeer het bepleisteren komt. Het heeft enorm veel voordelen. Het biedt u een zeer hoge isolatiewaarde. Koudebruggen, met barsten als gevolg, worden uitgesloten. Dit komt omdat de isolatieplaten uw gehele gevel bedekken. Zeker te overwegen!

Onderhoud

Uiteraard heeft ook een gevel die bepleisterd is onderhoud nodig. Het is een vaststaand feit dat vuil zich afzet op elke gevel. Maar er is goed nieuws. Gevels, bepleisterd met crepi, zijn eenvoudig te onderhouden. Soms volstaat het al om de gevel gewoon af te spuiten met water. U kan echter ook preventief te werk gaan. Dit kan door uw eindlaag te voorzien met een doorschijnende laag. Hierdoor bekom je een waterafstotende laag, met als gevolg minder aantrekken van vuil. Om te vermijden dat er regenwater van bovenaf op uw buitenmuren sijpelt moet er voor gezorgd worden dat dakranden minstens 5 cm uitsteken.

Gemiddelde prijzen van gevelbepleistering

De prijs van dit alles: Verschillende factoren spelen hier een rol. Vooreerst het soort bepleistering. Ook de oppervlakte speelt natuurlijk mee. Daarnaast de moeilijkheidsgraad (lees bereikbaarheid) en tot slot de afwerking die u verkiest. Gemiddeld kunnen we onderstaande richtprijzen (prijzen zonder BTW) meegeven:

gevelbepleistering prijs
Soort gevelbepleistering Wel of geen isolatie: Gemiddelde prijs per m²
Kunstharspleister geen €70,-
Kunstharspleister wel €90,- t/m €110,-
Minerale pleister geen €64,-
Minerale pleister wel €80,- en €100,-